A un cel blau amb gust de felicitat. (Mercat del diumenge – Xingqiri Schichang-. Kashgar. Xinjiang. Nord-oest de la Xina)

Arribar finalment a Kashgar, va ésser una delícia, una ciutat en plena activitat, dividida en carrerons que amaguen records dels segles passats en llengües mil·lenàries i en noves avingudes que dibuixen el model «han» de prosperitat…

La província autònoma de Xinjiang, també coneguda com el Turquestan Xinès, es troba a l’extrem d’aquest país, conformant un dels eixos bàsics de la Ruta de la Seda, on encara es poden trobar, sota un cel blau que protegeix càlids deserts i muntanyes nevades, la barreja de cultures, idiomes, religions, queviures, olors i llegendes que tot viatger espera descobrir.

Kashgar és reconeguda com el gran basar de la Ruta de la Seda, pel seu mercat dels diumenges on més de cent mil persones, vingudes de les poblacions i muntanyes veïnes, compren, regategen, mouen i intercanvien tota mena de mercaderies (roba, viandes, animals, eines, etc.) amb les paraules i gestos que ho han fet sempre. Tanmateix, abans de perdre’m pel mercat, vaig passejar lentament per carrers estrets de cases antigues i vaig adonar-me que una petita botiga de queviures era absolutament ocupada per una trentena de joves, i no tant joves, uigurs, que observaven atònits els dibuixos animats en un televisor. Ben aviat, una noia de set o vuit anys amb uns alegres ulls clars i mirada alegre va començar a canviar de distracció.

Cada cop es fixava més en la meva roba, en la barba o en el meu nas, i finalment em va agafar de la mà i em va incorporar al públic televident.

Cap paraula, només el gest, i mai havia estat tanta estona gaudint d’unes sèries infantils japoneses. Aquesta va ésser la meva primera impressió de Kashgar…

Aquest escrit forma part del relat “Un viatge als colors i sabors de la Ruta de la Seda. Vuit relats d’amor” que ha estat premiat en el primera edició del Concurs de Relats de Viatge Mikel Essery 2009.

Eduard Balsebre

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.